Around 300 people gathered outside the Surinamese consulate in Amsterdam on Tuesday to protest against a law granting amnesty to people involved in the December Murders. Police say around 250 people took part in the march to the consulate, where they were joined by more protesters. Organiser Natascha Adama said the march was a protest against the loss of democracy in the former Dutch colony.
↧
Suriname amnesty law draws protests in Amsterdam
↧
Duizenden mensen de straat op in Paramaribo
CURAà‡AO - Terwijl er vandaag in Amsterdam ruim 300 mensen meeliepen tijdens de stille tocht tegen de amnestiewet in Suriname, gingen in Paramaribo vandaag duizenden mensen de straat op. Ook op Curaçao zullen tegenstanders van de amnestiewet vanavond de straat op gaan. De stille tocht in Paramaribo is georganiseerd door het Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname.
↧
↧
Suriname krijgt 20 miljoen aan hulpgeld mogelijk later
De twintig miljoen euro aan hulpgeld die Suriname nog tegoed heeft van Nederland wordt mogelijk voorlopig niet overmaakt. Staatssecretaris van buitenlandse zaken Ben Knapen (CDA) heeft deze maatregel in beraad als reactie op de aanname van de ...
↧
De Ploctones bij Jazz in Wageningen
WAGENINGEN - De Ploctones staat op donderdag 19april op het podium tijdens Jazz in Wageningen in Hotel De Wageningsche Berg. De Ploctones is een bijzondere band, die met windkracht tien de zee op gaat en nog koers houdt ook. Efraïm Trujillo blaast de bodem uit zijn tenorsax, Anton Goudsmit deelt stroomstoten uit op zijn gitaar, Jeroen Vierdag danst over zijn bassnaren en Martijn Vink drumt ondenkbare patronen op zijn kit.
↧
Duizenden bij protest in Paramaribo
In Paramaribo hebben 3000 tot 4000 mensen meegedaan aan een protesttocht tegen de omstreden amnestiewet in Suriname. Door die wet gaan president Desi Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden vrijuit, ook als ze in een proces worden veroordeeld.
↧
↧
Duizenden protesteren in Paramaribo tegen amnestiewet
Duizenden mensen hebben dinsdag in Paramaribo meegedaan aan een protesttocht tegen de omstreden amnestiewet in Suriname. De deelnemers protesteerden tegen de aantasting van de Surinaamse rechtsstaat. Daar is volgens hen sprake van omdat het ...
↧
Nederlandse steun van 20 miljoen aan Suriname opgeschort - Blik op Nieuws
ElsevierNederlandse steun van 20 miljoen aan Suriname opgeschort Blik op Nieuws Den Haag - Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is van plan om de voorgenomen financiële hulp van ongeveer 20 miljoen euro aan de Surinaamse overheid voorlopig op te schorten. Dit heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer medegedeeld.
↧
Nederland schort hulp aan Suriname op
DECEMBERMOORDEN - TWEEDE KAMER
↧
Van den Tweel blijft honorair consul Suriname
NIJKERK - Dinsdagmiddag heeft Gerard van den Tweel, honorair consul van Suriname in Nederland, overleg gevoerd met consulaire en diplomatieke collega's in Den Haag. Daarbij is vanzelfsprekend ook aandacht besteed aan de gevoelige politieke situatie in Suriname. Gerard van den Tweel is zich van die gevoeligheid zeer bewust.
↧
↧
Hulp Surinaamse overheid opgeschort
Nederland gaat de ontwikkelingshulp aan Suriname opschorten. Het kabinet doet dat naar aanleiding van de omstreden amnestiewet, zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over deze wet. Het gaat om een bedrag van zo'n twintig miljoen euro, een restant van de ruim anderhalf miljard die Nederland toezegde bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.
↧
Suriname niet onder indruk van stop ontwikkelingshulp
Suriname ligt er niet wakker van dat Nederland de ontwikkelingshulp van twintig miljoen euro opschort. 'We staan niet te springen om dat geld', zegt minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin tegen de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws. 'Het geld stelde niks voor en zodra er iets gebeurt, dreigt Nederland steeds met de ontwikkelingshulp', merkt Lackin op. Minister Uri Rosenthal kondigde woensdag in de Tweede Kamer aan dat ambassadeur Aart Jacobi voorlopig niet terugkeert naar Paramaribo.
↧
Suriname haalt schouders op
PARAMARIBO - Suriname ligt er niet wakker van dat Nederland de ontwikkelingshulp van 20 miljoen euro opschort. "We staan niet te springen om dat geld", zegt minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin tegen de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws. "Het geld stelde niks voor en zodra er iets gebeurt, dreigt Nederland steeds met de ontwikkelingshulp", merkt Lackin op.
↧
Dutch government to halt aid to Suriname
Foreign Minister Uri Rosenthal has announced that the Netherlands will be stopping its development aid to Suriname in reaction to the passing of law there last week granting amnesty to the suspects of the December murders, the killings of dictator Desi Bouterse's political opponents in 1982. The minister added that economic sanctions were not feasible "much to my regret". He would however investigate whether some measures might be possible in a European Union context.
↧
↧
Tijd om een bladzijde om te slaan
Reageerde Nederland ook zo scherp toen Zuid-Afrika haar beroemde waarheidscommissie instelde en amnestie verleende aan misdadigers onder het apartheidsregime? Of toen El Salvador een amnestiewet afkondigde? Natuurlijk niet. Maar nu, ten aanzien van Suriname, leek het wel een wedstrijdje wie het hardst kan veroordelen. Yasha Lange Tweet
↧
VVD en PvdA: sancties tegen Suriname om amnestiewet
De Europese Unie moet sancties afkondigen tegen Suriname wegens een omstreden amnestiewet voor verdachten van de Decembermoorden van 1982. Daarvoor pleit de VVD in het Europees Parlement. Ook Frans Timmermans (PvdA) wil in EU-verband sancties tegen Suriname.
↧
Zendingswerker in onrustig Suriname
PARAMARIBO - De goedkeuring van de amnestiewet houdt de gemoederen in Suriname bezig. Dat merkt ook kand. Joh. Fekkes, die vorig jaar voor de Zending Hersteld Hervormde Kerk (ZHHK) naar Suriname werd uitgezonden. "Wij wonen 60 kilometer buiten Paramaribo, in de rimboe", aldus Fekkes. "Veel krijgen we dus niet mee van de situatie in de stad, waar de meeste Surinamers leven.
↧
Hulp aan Suriname opgeschort
Minister Uri Rosenthal maakte woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer bekend dat Nederland de hulp aan Suriname gaat opschorten. Het gaat om een bedrag van circa 20 miljoen euro. De 20 miljoen euro is een restant van de ruim anderhalf miljard die Nederland toezegde bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Reden voor deze maatregel is het aannemen van de amnestiewet in Suriname. Daardoor kunnen de verdachten van de Decembermoorden niet langer worden veroordeeld.
↧
↧
Kamer kritisch over aanpak Suriname door Hoge Vertegenwoordiger Ashton
DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat de hulp aan Suriname opschorten. Het besluit van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken kreeg woensdag steun van alle partijen tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
↧
Suriname heeft hulp van Brazilië nu hard nodig
Suriname heeft na het besluit over de amnestiewet buurland Brazilië nodig om bestuurlijk weer betrouwbaar te kunnen worden. Suriname is in sneltreinvaart vervallen van een tropisch paradijs op aarde tot een officieuze schurkenstaat die de grondbeginselen van een democratische rechtsstaat aan haar laars lapt.Een situatie die in het bijzonder de morele verontwaardiging van buurland Brazilië verdient.
↧
Grote oefening Land & Luchtmacht
Meer dan duizend militairen van de Landmacht en Luchtmacht nemen van 16 tot 26 april deel aan de oefening Falcon Prepare. Deze grote militaire oefening gaat zich afspelen in grote delen van Brabant, Limburg en Gelderland. Logistieke eenheden opereren vanuit België en de Luitenant-generaal Bestkazerne (voormalig luchtmachtbasis de Peel). In de buurt van Dongen wordt een militair hospitaal opgericht.
↧